top of page
Kuperat landskap i gryningen
Senaste nytt

Lägesrapport om kvaliteter i skörden

I veckan har vår kvalitetskommitté sammanträtt och diskuterat kvaliteter i skörden 2024 utifrån de iakttagelser som gjorts hittills. Skördevädret den senaste veckan har varierat stort, med mycket regn i väster och torrt och soligt i andra områden. Kvaliteterna i råg är bra. I vete ses något svajiga proteiner och en del låga rymdvikter. Maltkornet har bra grobarhet. Mycket av vårsäden återstår att tröska och regionalt mycket regn och liggsäd ökar kvalitetsriskerna. Ytterligare några fall av höga DON-halter i havre har konstaterats i västra Sverige. Därför är det viktigt att ha god övervakning av i första hand havreleveranserna framåt.


Sammanfattande bedömning av läget

  • Tröskvädret har varierat en hel del, med allt från mycket regn i väster till mycket torrt väder i andra delar av landet. Höstsådda arealer är i allt väsentligt tröskade, men hur långt man kommit ifråga om vårsäden varierar stort. Sammantaget återstår de mesta av vårgrödorna att skörda och leverera.


  • Som tidigare rapporterats om varierar avkastningen på höstgrödorna ganska stort. Så är fallet även ifråga om vårgrödorna. I nuläget är bedömningen att slutresultatet är sämre än väntat och en besvikelse för många lantbrukare. Foder & Spannmål avser att komma med en skördeprognos inom ett par veckor.


  • Kvaliteterna på höstvete är fortsatt mestadels bra beträffande falltal. Ifråga om protein och rymdvikt är variationerna betydligt större.


  • Rågskörden är i stort sett avklarad med bra kvaliteter. Viss förekomst av mjöldryga finns, framförallt i västra Sverige.


  • Maltkornet håller hittills överlag god kvalitet ifråga om protein och grobarhet.


  • Mycket av framförallt vårgrödorna har låg rymdvikt.


  • Havreskörden är fortfarande bara i början, men ytterligare fall med DON-halter över gränsvärdet (1750 ppb) har konstaterats i västra Sverige. Det finns även en tendens till stigande genomsnittshalter, tydligast i landets västra delar. Förhöjda halter har i några fall konstaterats även i vete och korn. Kommittén uppmanar därför alla aktörer att noga provta och analysera havreleveranserna framöver och särhålla partier över gränsvärdet. Särskilt i landets västra delar bör man även analysera stickprover på leveranser av vete och korn.


  • Skörden av vårsådda grödor kommer sannolikt att pågå långt in på hösten. Spannmålen börjar att lägga sig i vissa regioner samtidigt som man fått en hel del regn, vilket innebär att kvalitetsriskerna ökar. Behöver man prioritera mellan att tröska korn eller havre, kan det finnas skäl att prioritera havre, med tanke på risk för stigande DON-halter.

84 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page